Autoinfectarea cu virusul COVID-19 poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de dispoziţiile art. 352 din Codul penal.
«Infracţiunea supusă analizei se situează în categoria infracţiunilor care protejează siguranţa publică. Această infracţiune incriminează nerespectarea cu intenţie a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli.
Obiectul juridic acestei infracţiuni este reprezentat de relaţiile sociale privitoare la sănătatea publică, sub aspectul respectării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase.
Cu toate că textul de lege nu a făcut obiectul unor ample analize anterior pandemiei, pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolii se impun a se dovedi faptul că existau, la data săvârşirii faptei, o serie de măsuri privind prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, că aceste măsuri nu au fost respectate şi că există un raport cauzal între nerespectarea normelor şi răspândirea bolii.
Astfel, persoana care, cu intenţie, nu respectă măsurile privind prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase şi intră în contact cu persoane infectate sau posibil purtătoare ale virusului Covid19, poate fi trasă la răspundere penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de dispoziţiile art. 352 din Codul penal.
Prin autoinfectarea cu virusul Covid19, făptuitorul lezează valorile sociale ocrotite prin legea penală, contribuie la răspândirea infecţiei, iar acţiunile sale depăşesc libertatea individuală şi aduc atingere sănătăţii publice.
Cu toate că orice persoană are dreptul de a dispune de propriul corp, Constituţia României stabileşte anumite limite în exercitarea acestui drept, precum ordinea publică, bunele moravuri şi respectarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane. Raportat la limitele constituţionale, autoinfectarea cu virusul Covid19 nu se circumscrie unei libertăţi de a dispune de propriul corp, în condiţiile în care acest demers afectează efortul colectiv şi lupta statului în combaterea acestui virus.
Astfel, prin autoinfectare se produce rezultatul edictat de norma penală analizată şi are loc o răspândire a infecţiei cu virusul Covid19, are loc per se o creştere a numărului de persoane infectate şi se produce o stare de pericol pentru restul subiecţilor de drept.
În concluzie, autoinfectarea cu virusul Covid19 intră în sfera ilicitului penal, reprezintă o atingere faţă de normele de sănătate publică şi o sfidare evidentă a normelor edictate de stat în vederea prevenirii şi combaterii acestui virus. În timp ce întreaga populaţie poartă un veritabil război cu acest nou virus, tot acest efort colectiv poate fi zădărnicit prin acţiuni umane iresponsabile, precum infectarea în mod voluntar».
Leave a Comment